A mérges hód és a hős alezredes - kanadai plakátok a második világháborúból

Kanada, mint a Brit Nemzetközösség tagja, akár csak az 1914-1918-as Nagy Háborúban, a második világháborúban is aktív szerepet vállalt: csapatai a Távol-Kelettől az Atlanti-óceánon át Normandiáig mindenütt jelen voltak. A háború során összesen mintegy 1 millió fő szolgált a kanadai fegyveres erőknél.

Alább látható egy érdekes plakát két változata, némileg eltérő, de azonos értelmű felirattal, ahol Kanada, mint erősen felpaprikázott hód (érdekes "címerállat-választás") vonul hadba a szintén morcos (és miniszterelnökéhez hasonlóan lelkesen szivarozó), pár sebet már begyűjtött brit oroszlán oldalán. 

webmedia-php.jpeg

És hogy a francia-kanadaiak se maradjanak ki a buzdításból:

c087522k.jpg

Mind a mozgósításnál, mind a mindennapokban komoly kihívást jelentett az ország két hivatalos nyelve: a plakátokat, oktatási anyagokat két nyelven kellett nyomtatni, de a katonai élelmiszercsomagokon is egyszerre volt angol és francia felirat. A katonákat is igyekeztek nyelvtudásuk szerint külön alakulatokba szervezni, valamint súrlódásokhoz vezetett, hogy a francia-kanadai népesség eleinte ellenezte a háborúba lépést.

Ennek a plakátnak is létezett francia változata, a "Let's go" helyett a már ismert "Allons-y" felirattal. Letagadhatatlan az első világháborús plakátok hatása, és itt a sajátos kanadai jelképek is kimerülnek a katona karjelzésében.

let_sgocanada.jpg

Ahogy a tengelyhatalmaknál, a nyugati szövetségeseknél is nagy szerepet kapott a propagandában a harcolók és az őket támogató hátország különleges kapcsolata. Az alábbi 1941-es plakát egyértelműen jelzi a hátország és az ipar kulcsszerepét azzal, hogy minden kanadainak - legyen angol vagy francia anyanyelvű - harcolnia kell a maga frontján.

everycanadianfightsmed.jpg

getimage.jpg

A toborzás régi és bevált módja a személyes bátorság és helytállás bemutatása. 1942-től a kanadai csapatok is egyre tevékenyebben vettek részt a harccselekményekben; az egyik első nagyobb hadműveletük a franciaországi Dieppe kikötőváros ellen irányult 1942. augusztus 19-én. A kikötő elleni frontális támadás során (amely lényegében a későbbi partraszállás megfelelő módjának kikísérletezéséről szólt) a kanadai alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor helytállásukat a németek is elismerték. Ekkor születtek meg a második világháború kanadai hősei, akiknek tettei a propagandaplakátokra is rákerültek. Egyikük Charles Merritt alezredes, a South Saskatchewan Regiment ezredparancsnoka volt, akit "amikor utoljára látták, Bren golyószórókat és Thompson géppisztolyokat gyűjtött össze, védőállást épített ki, és onnan fedezte a part kiürítését" - tettéért megkapta a Viktória-keresztet. 

men_of_valor.jpg

A poszter által sugalltakkal ellentétben az alezredes túlélte a rajtaütést, sebesülten hadifogságba került, ahonnan tíz hónappal később megszökött. Újra elfogták, és a háború végéig a colditzi várban őrizték. A háború után ügyvédként és parlamenti képviselőként tevékenykedett, 2000-ben, 91 éves korában hunyt el.

merritt-cci.jpg

 

Merritt alezredes, itt bajusz nélkül

A képek forrása:
1.) https://lostandfoundbooks.wordpress.com/2012/11/13/lsgt-worden-joins-the-army/ (2015. augusztus 21.)
2.) Jean Bouchery: The Canadian Soldier, Histoire & Collections, Párizs, 2007. 7. o.
3.) The Canadian Soldier 11. o.
4.) http://historygallery.com/worldwar2/EveryCanadianFights.htm (2015. augusztus 21.)
5.) The Canadian Soldier 6. o.
6.) The Canadian Soldier, 11. o.
Merritt alezredes életrajza a kanadai Védelmi Minisztérium honlapján:
http://www.cmp-cpm.forces.gc.ca/dhh-dhp/gal/vcg-gcv/bio/merritt-cci-eng.asp