9/11 az elkövetők szemével

Baranyi Tamás Péter

2001. szeptember 11-én reggel 8.46-kor egy 790 km/h sebességgel érkező repülőgép csapódott a Világkereskedelemi Központ északi tornyába. 9.03-kor még gyorsabban, 950 km/h-val egy másik repülőgép csapódott a déli toronyba. A becsapódás és a robbanás eleve sok ember életét követelte, de a déli torony 9.59-es, illetve az északi 10.28-as összeomlásával megsokszorozódott a halálos áldozatok száma, mígnem a Pentagont ért támadással együtt elérte a 2996-ot, míg a sebesültek száma a 6000-et is meghaladta. A 19 gépeltérítőt viszonylag gyorsan azonosították, hiszen a végén már nem is igyekeztek nagyon elrejteni személyazonosságukat. Az első néhány hétben azonban nem vállalta senki hivatalosan az elkövetést. Cikkünkben olyan, 2001 ősze és 2004 ősze között keletkezett elsődleges forrásokat vizsgálunk, amelyek közvetlenül a támadóktól származnak.

wtc_fiery_blast.jpg

9 óra 3 perc – becsapódás a déli toronyba. (Forrás: steroid.com)

A gépeltérítés gondolata állítólag egy egyiptomi esetből eredt, amikor egy pilóta direkt az Atlanti-óceánba vezette az utasszállítót, megölve ezzel 217 embert. Bár a hatóságok szerint inkább az EgyptAir-rel folytatott eljárási vita, és nem dzsihadizmus állt az ügy hátterében, az al-Kaida al-Maszra nevű újságjának cikke szerint Oszama bin Láden, értesülve a katasztrófáról, a következőt kérdezte:

De miért nem egy épületbe vezette a repülőgépet!?

al-masrah-newspaper.jpg

Az al-Maszra cikke 9/11 eredetéről. (Forrás: Independent)

Az al-Kaida saját elméletével szemben már jóval korábban volt szó tömeges gépeltérítésekről, sőt, arról is, hogy tömegpusztító fegyverként vetik be az eltérített utasszállítókat. 1995-ben Hálid Sejk Mohamed, 9/11 kitervelője már kitervelt egy hatalmas, komplex terrortámadást Bojinka-hadművelet néven, amit a Fülöp-szigeteken hajtottak volna végre: merényletet követtek volna el az ott látogatást tévő II. János Pál pápa ellen, felrobbantottak volna 11 (!) Ázsiából Amerikába tartó gépet, valamint egy géppel beleszálltak volna a CIA Langley-béli főhadiszállásába. Minden valószínűség szerint ezt a tervet porolták le 2001 szeptemberére, és visszavettek a méretéből a megvalósíthatóság kedvéért.

A 19 gépeltérítő mindegyike meghalt, de több helyen találtak utánuk egy iratot, amit a hatóságok úgy írtak le, mint instrukciókat az „utolsó éjszaka” eltöltéséhez. Ebben az érdekesen kevert műfajban keveredik a legbanálisabb praktikum az emelkedett misztikával.

Az utolsó éjjel

1) Esküdj meg, hogy meghalsz, és fogadd meg újra és újra.

    Borotváld le a felesleges szőrt a testedről és kölnizd be magad

    Tusolj le

2) Légy biztos benne, hogy a terv minden részletét jól ismered, gondold át az ellenség lehetséges válaszait és reakcióit

...

7) Tisztítsd meg lelked a tisztátalan dolgoktól! Teljesen felejts el mindent, amit e világnak hívunk. A játékidőnek vége, most a komoly idők következnek. Mennyi időt vesztegettünk már el életünk során? Nem kellene kihasználnunk ezeket az utolsó órákat, hogy jó tetteket és engedelmességet ajánljunk fel?

2000px-world_trade_center_ny_2001-09-11_debris_impact_areas_svg.png

A támadás rekonstrukciós rajza. (Forrás: Wikipedia)

MÁSODIK FÁZIS

Mikor eléred M-et [valószínűleg matar, repülőtér arabul] és kiszállsz a taxiból, mondj egy fohászt [...], és bármerre mégy, mosolyogj és maradj nyugodt, mert Allah a hívőkkel van.

HARMADIK FÁZIS

Amikor felszállsz a T-re [valószínűleg tayyara, repülőgép arabul], mielőtt beteszed a lábad, mielőtt belépsz, mondj imát és fohászt. Emlékezz, hogy ez egy Isten kedvéért vívott csata.

...

Amikor az ütközet elkezdődik, csapj le, mint egy vitéz, aki nem akar már visszamenni a világba. Kiáltsd, Allahu akbar, mert ez félelmet ültet el a hitetlenek szívében.

...

Fejezd be az életed imával, másodpercekkel a becsapódás előtt, vagy legyenek ezek az utolsó szavaid: Allah az egy Isten, és Mohamed az ő Prófétája.

Ezek után mind találkozunk a legmagasabb Mennyekben, ha Isten is úgy akarja.

...

A 19 gépeltérítőt viszonylag könnyen sikerült azonosítani, azonban sem az al-Kaida, sem más nem vállalta magára a felelősséget a támadás miatt – legalábbis kezdetben. Nem ez volt az egyetlen nyom, amiből a motivációkat ki lehetett hámozni. Bár az al-Kaida kezdetben tagadta, hogy köze lett volna a merényletekhez, a kezdeti reakciók mégiscsak „megértőek” voltak az elkövetőkkel szemben. Szulejmán Abu Gait, az al-Kaida szóvivője és Oszama bin Láden veje már 2001 szeptemberében azt mondta:

Az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy a repülőgép támadások vihara nem fog csillapodni, ha Isten is úgy akarja. Muszlim nemzetek ifjainak ezrei vágyják a halált éppúgy, ahogy az amerikaiak vágyják az életet.

6a011279022a6e28a4017ee83b86d8970d.gif

A Tora Bora barlang-erődítmény rendszer felépítése, ahol bin Láden Abu Gaittal találkozott. (Forrás: Wikipedia)

Szulejmán Abu Gait, aki az USA-ban állt bíróság elé, 2014-es vallomásában felidézte 2001. szeptember 11-ének éjszakáját is. Állítása szerint három órát vezetett, hogy találkozzon apósával egy afganisztáni barlang mélyén, akin egyébként azt látta, hogy nagyon nyugtalan. Így emlékezett vissza:

„Hallottad mi történt… az Egyesült Államok elleni támadást? Mi vagyunk, akik elkövettük…” Ezután Gait arról kérdezte őt, mit vár, mi fog történni ezután. „Amerika nem fog nyugodni, míg két dolgot el nem ér: meggyilkol téged és megdönti a tálib uralmat”. Bin Laden csak annyit válaszolt: „túl pesszimista vagy”.

December 13-án az amerikaiak közzétettek egy hangfelvételt, amire az afganisztáni Dzsálálábád városában tettek szert, és amin az egyik beszélő Oszama bin Ládennek tűnt. Bár többen kétségbe vonták a felvétel hitelességét, mások döntő bizonyítéknak tekintették.

Előre kiszámoltuk az ellenség áldozatainak számát, akik a toronyban lesznek. Azt számoltuk, hogy három vagy négy emelet semmisül meg, ha eltaláljuk. Én voltam a legoptimistább közülük... Mohamed [Atta] az egyiptomi családból [az al-Kaida egyiptomi sejtje] volt a csoport vezetője... A testvérek, akik végrehajtották a műveletet, tudták, hogy mártírküldetésre mennek, és mindet megkértük, hogy menjenek Amerikába, de csak ennyit tudtak a bevetésről, egy betűvel sem többet. De kiképeztük őket, és nem fedtünk fel semmit a küldetésből, amíg oda nem értek, közvetlenül addig, amíg fel nem szálltak a gépekre.

t1larg_afghanistan_map.jpg

Afganisztán és Pakisztán térképe a Tora Bora barlangrendszerrel (ahol bin Láden sokáig bujkált), illetve Dzsálálábád városával, ahol az alábbi hangfelvételt találták. (Forrás: AfghanistanMap.Com)

Az al-Kaida hivatalosan nem ismerte el a felelősségét a támadásokban egészen 2004-ig. Ez egyrészt a szervezet megszokott stratégiája volt, illetve valószínűleg tovább akarták növelni az afganisztáni és iraki háborúk legitimációjának hiányát azzal, hogy homályban hagyták a felelősségüket. Amikor mégis elismerték, ezzel aktívan beszálltak a 2004-es amerikai elnökválasztási kampányba. Meglepetés, hiszen ezzel nyilván a hatalmon lévő Bush elnök malmára hajtották a vizet – de ez is volt a szándék. A Gallup felmérésén is látszó, 2004-es kis népszerűségi csúcsot sokan ennek a ténynek tulajdonították.

cvfspjk4hesmzts2bc0brg.gif

Felmérés George W. Bush népszerűségéről. Érdemes megnézni a hatalmas előretörést 9/11 után, az iraki háború kezdeti sikerei utáni nagyobb csúcsot, valamint a 2004-es újraválasztás körüli kisebb csúcsot. (Forrás: Gallup)

Könnyű nekünk ezt a kormányzatot provokálni és lesre futtatni. Annyit kell tennünk, hogy elküldünk két harcost a legkeletebbi végekre, hogy egy darab rongyra írják rá, al-Kaida, erre a tábornokaik lélekszakadva odarohannak, Amerika pedig emberi, gazdasági és politikai károkat szenved. Nekünk emellett évtizedes tapasztalatunk van a gerillahadviselésben és a felőrlő háborúban, a zsarnoki szuperhatalmak elleni küzdelemben, mivel mi a mudzsahedek oldalán 10 évig véreztettük Oroszországot, amíg csődbe nem ment, és vissza nem kellett vonni a csapatait.

Bin Láden 2004-es üzenetével, még ha hozzá is járult Bush újraválasztásához, kigúnyolni biztos nem felejtette el a az USA 43. elnökét:

Nálunk soha nem fordulhatna elő, hogy a fegyveres erők főparancsnoka 50 000 polgárt hagyjon magára, hogy szembenézzen a borzalommal abban a két toronyban, mert azt gondolja, hogy fontosabb, ha a gyerekekre figyel, akik a kecskéikről beszélnek.

800px-wtc-remnant_highres.jpg

New York-i tűzoltó az épületmaradványok előtt szeptember 11-én. (Forrás: Wikipedia)

Kétségtelen, hogy az al-Kaida meglengette a zászlóit a keleti végeken, és az amerikaiak odarohantak. Ez azonban nem volt teljesen igaz: ez nemcsak egy sziklahalom volt, hanem az al-Kaida operatív központja. Bin Láden emberei pedig úgy gondolták, hogy az amerikaiak hatalmas erőkkel megjelennek, és csúfos kudarcot vallanak. A kudarc ugyan többé-kevésbé bejött, de az amerikaiak soha nem küldtek oda nagy erőket. Ha a szovjetek kivéreztetése patakokban folyt, az amerikaiaké cseppekben. De ez már egy másik cikk témája. 

Zárásként következzen egy dal, az Egyesült Államokban - főleg a keleti parton - élő legendaként számon tartott Bruce Springsteen 2002-es The Rising című albumáról. A lemezen, amelyen már a támadások előtt is dolgoztak, több 9/11-hez kapcsolódó szám is helyet kapott, mint például a My City of Ruins, és a lentebb meghallgatható Into the Fire, amely a WTC-nél mentés közben elhunyt tűzoltóknak és mentősöknek állít emléket.