A cinkotai asszonyirtó ismét felbukkant – 75 éve történt

Névtelen feljelentés alapján uj nyomozást kezdett a bádoghordós asszonygyilkos bünperében a rendőrség.” – 1940. augusztus

   Kiss Béla bádogosmestert Cinkota lakosai tisztességes iparosnak és embernek ismerték. A Kossuth Lajos utca 40-ben (nem messze a mai XVI. kerületi cinkotai HÉV-állomástól) üzemeltette bádogosműhelyét. Kissnél gyakorta vendégeskedtek különféle hölgyek, és mindig igencsak titokzatosan, leeresztett redőnyök mögött töltötte az éjszakát. Az azonban valahogy senkinek sem szúrt szemet, hogy a cinkotai vasútállomásról csak a házába kíséri női vendégeit, visszafelé ellenben soha.

cinkota_kossuth_lajos_u.jpg

Cinkota, Kossuth Lajos utca korabeli képen.

cinkota-p1380562-patika-c3a9pc3bclete.jpg

Budapest, XVI. kerület, Cinkota napjainkban.

   Kiss 1914-ben, az első világháború kitörésekor 37 éves volt, így – mivel nem kapott volna rögtön behívót – önkéntesnek jelentkezett (más források szerint lehet besorozták) ami után mint népfölkelő a szerb hadszíntérre vezényelték. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a frissen bevonult bádogos a hírhedt cinkotai sorozatgyilkos, aki hét nőt (más források szerint huszonnégyet) csábított el, gyilkolt meg és rejtett el fémhordókba háza fészerében, hogy utána az áldozatok pénzéből élhessen hónapokig.

bela_kiss.jpg

Kiss Béla egyetlen ismert fényképe

   A hivatalos katonai jelentés szerint 1915. február 5-én egy szerbiai hadifogolytáborban hastífuszban elhunyt. 1916-ra egy szerencsés véletlennek köszönhetően sikerült feltárni a gyilkosságokat, a rendőrség azonban nem zárta le a nyomozást, mivel nagy volt rá az esély, hogy Kiss új személyazonosságot vett fel. A világégés lezárulta után évekkel később többször is látták Budapesten felbukkanni, sőt, egyes vélemények szerint hamis papírokkal Amerikába menekült az igazságszolgáltatás elől, ahol még 1936-ban is látták a new york-i Hatodik Sugárút egy bérházában, mint házmester.

   Hogy a magyar közvéleményben milyen erősen tartotta magát a cinkotai sorozatgyilkos el- és feltűnésének legendája, arról az alábbi cikk tanúskodik:

„Évek teltek el anélkül hogy ennek a feledésbe ment ügynek főszereplője megkerült volna. Most közel három évtized (1940 – a szerző) után ujból előkerültek a főkapitányság bünügyi osztályának irattárából a cinkotai tömeggyilkosság nyomozásának aktái.

Állitólag egy régi nőismerőse ismerte fel a már ősszülő haju Kis Bélát Angyalföldön, amikor az egy gyárból távozott, ahol dolgozik. A névtelen bejelentés ismét munkába állitotta a gyilkossági csoport nyomozóit, hajszolják Kis Bélát, aki talán rövidesen kézre kerül és ezzel harminc év után biróság elé kerülhet végre a vadállati kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosság tettese, akinek szenzációs bűnügye lázas izgalomban tartotta hónapokon keresztül az ország közvéleményét és a világsajtóját.”

Források: 

https://elismondom.wordpress.com/2014/03/10/amikor-cinkota-a-vilagsajto-cimlapjara-kerult/ (2015.07.15.)

http://www.huszadikszazad.hu/bulvar/ujra-felbukkant-kis-bela-a-cinkotai-tomeggyilkos-angyalfoldon (2015.07.15.)

Népszava, 1916. május 14. LXIV. évf. 133. sz.