Az Agent Orange – vegyi hadviselés (?) a vietnami háborúban

   1961 közepén Ngo Dinh Diem, Dél-Vietnam elnöke kérvényezte az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy hajtsanak végre légi herbicid (gyomirtó) permetezést országában. 1961 novemberében John F. Kennedy amerikai elnök engedélyezte a Ranch Hand fedőnevű hadművelet megindítását, ami az USA gyomirtó programjának kezdetét jelentette Vietnamban.

ranch_hand.jpg

Amerikai UC-123B repülőgépek permetező-akciója a Ranch Hand hadművelet során.

   1962 és 1971 között az Egyesült Államok a hadművelet során mintegy 80 millió litert permetezett szét a „narancssárga hatóanyag” néven ismert gyom- és lombozatirtó szerből, ami fantázianevét azokról a narancssárga csíkos hordókról kapta, amiben szállították. Amerika célja a szerrel a Vietkong (hivatalos nevén a Dél-Vietnami Nemzeti Felszabadítási Front) élelmiszerellátásának akadályozása és a rejtőzködés ellehetetlenítése volt, ugyanis a sűrű dzsungellombozat remek álcázást biztosított a vietnami katonák számára. A program további célkitűzése volt, hogy a városokon kívül élő vietnami földművesek a növényzet pusztulásával képtelenek legyenek saját magukat eltartani, így kényszerítve őket arra, hogy az USA által ellenőrzött területekre meneküljenek. Ezzel a Vietkong vidéki támogatását kívánták ellehetetleníteni.

   1966 és 1967 között a permetezési akciók intenzívebbé váltak. Források bizonyítják, hogy a Vietkong aggódni kezdett a vegyszer káros hatása miatt. Egy 1967-ben írt, majd 1974-ben a titkosítás alól feloldott amerikai taktikai kiértékelés a következőket írta: „A VC [Vietkong] egészségügyi tisztek utasították egységeik tagjait, hogy ne egyenek a szennyezett élelmiszerből, ugyanis az károsíthatja egészségüket, továbbá emésztési és májműködési zavarokat is okozhat. Egy másik hivatalos VC jelentés arra utasítja az egységeket, hogy az állatállományt ne legeltessék olyan területen, amit permetezés ért, és ne etessék olyan takarmánnyal az állatokat, ami a vegyszerrel érintkezhetett. A VC tisztjei szintén felhívták arra katonáik figyelmét, hogy használjanak házilag gyártott, vagy kiutalt gázmaszkokat, mivel a szerrel való fizikai kapcsolat egészségkárosodást, vagy egyes esetekben akár halált is okozhat."

   A mintegy 3 millió hektáron végrehajtott akció során a vietnami erdők több, mint 20%-át legalább egyszer érte permetezés a 9 év alatt. A gyomirtó az élelmiszernek termesztett növények által bekerült a táplálékláncba is.

defoliation_agent_spraying.jpg

Amerikai UH-1D „Huey” helikopter lombirtó szert permetez, 1969. július 26.

   Az Agent Orange eredetileg „csak” a növényzetet pusztította volna, a szer gyártásakor azonban dioxinvegyülettel (igen erős környezetszennyező méreg, ami örökletes betegségeket idézhet elő) szennyeződött. A vegyszer súlyos bőrbetegségeket, valamint tüdő-, gége- és prosztata-rákot okozhat, illetve a volt permetezési területeken született gyermekek sokszor nyúlszájúsággal, értelmi fogyatékossággal és sokujjúsággal látták meg a napvilágot.

   A vietnami kormány hivatalos állásfoglalása szerint a szer hatásának kitett 4 millió emberből 400 ezren vesztették életüket, 3 millió szenvedett károsodást, és az örökletes betegségeknek köszönhetően mintegy 500 ezer gyermek született rendellenességekkel. Az Egyesült Államok kormánya szerint ezek az adatok erősen kifogásolhatóak és megbízhatatlanok.

environment.jpg

A narancssárga hatóanyag által elpusztított erdő Vietnamban.

   Az amerikai katonákat hivatalosan úgy tájékoztatták, hogy a vegyszer nem veszélyes, semmilyen mellékhatása nincsen. A narancssárga hatóanyag azonban nemcsak a vietnamiakra volt káros hatással. Az amerikai veteránok hazatérésük után elkezdtek gyanakodni, hogy rossz egészségi állapotuk kapcsolatban lehet a vegyszer káros hatásaival. A veteránok feleségei a terhesség alatt sokszor elvetéltek, illetve gyermekeik is rendellenességekkel születtek. Ez szintén alátámasztotta az Agent Orange mérgező hatását. Látható tehát, hogy a súlyosan mérgező vegyszer eredeti, gyomirtó „rendeltetése” mellett a mai napig kiható súlyos egészségügyi károsodást okozott mind a vietnamiak, mind az amerikaiak számára. A washingtoni kormány napjainkig sem ismerte el felelősségét a vegyi fegyverként bevetett szer okozta ártalmakért.

Források:

Buckingham, William A. jr.: Operation Ranch Hand. The Air Force and Herbicides in Southeast Asia 1961–1971. Office of Air Force History, Washington, D.C., 1982.

Collins, Charles V.: Herbicide operations in Southeast Asia July 1961 – June 1967. Springfield, 1967. (amerikai speciális taktikai kiértékelés, 1974-ben oldották fel a titkosítását)

Gibbs, Loise Marie: Dying from Dioxin: A Citizen's Guide to Reclaiming our Health and Rebuilding Democracy. South End Press, Boston, 1995.