Plano Cohen

A brazil kommunisták "Kun Béla" puccstervezete

Amit – mint később kiderült – valójában nem is a brazil kommunisták írtak, hanem Olímpio Mourão Filho, a brazil katonaság egyik tagja. A tervezetet 1937. szeptember 30-án „leplezte le” Góes Monteiro, brazil vezérkari főnök. A hamisított dokumentum a katonai vezetők megölését, a munkások és diákok fellázítását, a politikai foglyok szabadon bocsájtását, illetve az állami vezetők túszul ejtését vetítette előre. Mindez valójában csak ürügyet teremtett arra, hogy az 1930 óta hivatalát viselő Getúlio Vargas elnök a brazil alkotmány rendelkezései ellenére továbbra is hatalmon maradhasson, elnöki jogköreit pedig tovább erősíthesse: nem sokkal később ostromállapotot vezetett be, majd újraírta országa alkotmányát, amivel kezdetét vette a brazil történelem Estado Novo (Új Állam) néven ismertté vált autoriter, kommunistaellenes és nacionalista szakasza.

A csalást utóbb, 1945-ben maga Góes Monteiro leplezte le, aki azt is bevallotta, hogy a tervezetnek ő adta a „Plano Cohen” vagyis a „Kohn-terv” elnevezést, hogy a magyar Tanácsköztársaság vezetőjére, Kun Bélára való utalással tovább erősítse annak hihetőségét.

Az 1930-as „leleplezés” másnapján megjelent Folha da Manhã elnevezésű brazil lap arról tudósít, hogy a katonai vezetők szerint érdemes lenne megfontolni az ostromállapot bevezetését.

Os ministros militares aconselharam a decretação do Estado de Guerra no Paiz.

Vagyis a katona-miniszterek azt javasolják, hirdessék ki az ostromállapotot az országban. 

plano_cohen.jpeg

Forrás: Folha da Manhã, 1937. október 1. 1. o.

Címkék: Kommunizmus