A második első magyarországi rögbimérkőzés

A blog hasábjain háromszor esett már szó a magyarországi uniós rögbi kezdeteiről egészen a sportág gyökeret eresztéséig. Igaz, a hetvenes évek közepén a kezdeti lendület elfogyott, de a nyolcvanas évekre már ismét újraindult a szerveződés, most már belső késztetésre. Vissza kell azonban most lépnünk 1970-be, amikor is már két magyar csapat, a Pesterzsébeti Spartacus és a Péceli Spartacus játszott egymással egy bemutató mérkőzést. Az első mérkőzésről szóló rövid cikkek és beszámolók alapján meg lehet állapítani, hogy a sportágról már nem írtak elrettentő módon, azonban a megszilárdult sztereotípiáknak még nyoma volt a sajtóban.

19700610spartacus70-4.jpg

Tolongás a Pesterzsébeti Spartacus-Péceli Spartacus bemutató mérkőzésén 1970. május 9-én - Forrás: A magyar rögbi történeti oldala

 

A Rosslyn Park 1912-es vendégjátéka tehát feledésbe merült 1970-re amely mutatja azt is, hogy a rögbi mennyire nem ágyazódott bele a köztudatba. Persze lehet arra is gondolni, hogy a két Spartacus kapcsán az "első mérkőzés" megnevezés arra utal, hogy magyar csapatok közt volt ez volt a történelmi jelentőségű első találkozó, azonban a sajtó hangvétele nem erről tanúskodik.

 

Röviden a meccsről! 1970. május 9-én a Kőér utcai pályán játszott egymás ellen a két csapat; a  kétszer húsz perces bemutató játék végül 21-21-es döntetlennel ért véget. A különleges alkalomról az országos sajtó is beszámolt, már szinte feledtetve, hogy egy évtizeddel korábban a nyugati világ durva sportjának titulálták, gyakran összemosva az amerikai focival. A hangnembeli változás oka az is lehet, hogy a Szovjetunió éppen a hetvenes évek elején kérte a tagfelvételét a sportág akkori nemzetközi szövetségébe, a FIRA-ba (Fédération Internationale de Rugby Amateur).

19700509erzsebet-pecelrogbicsapatok.jpg

A Pesterzsébeti és Péceli Spartacus játékosai az 1970. május 9-én játszott mérkőzés után - az álló sor szélén a magyarországi rögbi "újraalapítója," Carlo Passalacqua - Forrás: A magyar rögbi történeti oldala

A hangvétel változásának legfőbb jele volt, hogy pár sorban az MSZMP hivatalos napilapja, a Népszabadság írt arról, hogy a "sok országban népszerű rögbi hivatalos hazai bemutatkozása" május 9-én fog történni, majd távirati stílusban a május 10-i szám be is számol az eredményről. Beszámolót az országos napilap nem közölt a mérkőzésről, azonban a szegedi Délmagyarország röviden tudósított a mérkőzésről. Ha pedig már a lap szóba került, érdemes megjegyezni, hogy az 1912-es bemutatónak a híre Csongrádig már nem jutott el gyorsan: a Délmagyarország 1912. május 4-én megjelent száma ugyanis nem tudott arról, hogy Magyarországon játszottak volna rögbit, noha az angolok túrája szűk egy hónappal korábban érintette a fővárost. A tisztább képért azt is érdemes hozzátenni, hogy 1913-ban a lap leközli Yolland Artúr, sportszakíró, irodalomtörténész cikkét, aki megemlíti a Rosslyn Park bemutatóját.

A Népszabadság rövid beszámolói a bemutató mérkőzésről

A Délmagyarország 1970. május 13-i számában olvasható tudósítás megfogalmazásában megjelennek a rögbi kapcsán a korszakban létező sztereotípiák: a cikk szerzője a sportág durvaságát kívánja szemléltetni, azonban a begipszelt karja miatt a nézők között lévő játékos, és a bicegő partjelző is arról nyilatkoznak neki, hogy foci és munka közben sérültek meg, mivel

A rögbi nem durva játék, nálunk sokkal kevesebb a sérülés, mint a labdarúgásban...

A cikk szerzője teljesen laikusként nézte a játékot, amelynek menetét a birkózás, a labdarúgás és a kézilabda keverékéhez hasonlította, hogy az olvasókban a Magyarországon elterjedt sportok alapján valamilyen kép alakuljon ki a rögbiről. A Délmagyarország újságírója, mint külső szemlélő a mérkőzés menetét így látta:

Sok érdekesség akadt. Igaz, kevesebb szemrevaló támadást láttunk, mint egy labdarúgó-mérkőzésen, ezzel szemben a játék érdekes és  - nyugodtan elmondható - cirkuszi jellegű volt.

A cirkuszi jelleget vélhetően az adta a szerző számára, hogy a rögbinek szemben a kézilabdával, labdarúgással, számos olyan eleme van, amely látványosabb, és alkalmasint bonyolultabb is, erre legjobb példa az, ahogyan az uniós rögbiben a bedobást végzik az esetek döntő többségében. Ilyen bedobásokat még jó húsz éven keresztül nem lehetett Szegeden látni, azonban 1993 májusában megalakult a helyi rögbiklub, amelyről már akkor cikkezett a Délmagyarország; a Gorillák végül egy rövid hiátus után 2004-ben újraszerveződtek, és azóta is a város csapataként működnek.

szegedkarc.JPG

Bedobás a Szeged-Kecskemét mérkőzésen  - Forrás: Rugbyszeged.hu

 

FRISSÍTÉS: a szegedi rögbi kezdeteivel a Facebookon érkezett egy pontosítás, amelyet változtatás nélkül közlünk:

1993 Február 5-én jelent meg az első cikk a az akkor még természetesen névtelen, de éppen alakuló szegedi rögbi csapatról. Ez egy toborzási céllal megjelent írás volt. Szerző Cs. Gát László, a riport alany én voltam. Az első "edzés" február 6-án, szombaton délelőtt volt az újszegedi ligetben. 14-en voltunk. a későbbi válogatott pillér Papp Szabocs már ott volt. a Mogorva Gorillák csapata valójában 1993 márciusában alakult. Az eredeti nevünk eredetileg 1. Szegedi Rögbi Klub volt. A Mogorva Gorillák a választott nick nevünk volt. Az első meccsünket 1993 március 20-án szombaton játszottuk Szentesen. Az említett április 26-i cikk egy Rendőrtiszti Főiskola elleni mérkőzés tudósítása volt. A cikk szerzője valószínűleg én voltam, mert akkoriban a rögbi meccsekről én írtam. A cikkek persze nem az nevem alatt jelentek meg.

 

 

Források:

Délmagyarország, 3. évfolyam, 103. szám, 1912. május 4., 9. oldal

Délmagyarország, 2. évfolyam, 232. szám, 1913. október 5., 11. o.

Délmagyarország, 60. évfolyam, 110. szám, 1970. május 13., 8. o.

Délmagyarország, 83. évfolyam, 94. szám, 1993. április 23., 6. o.

Népszabadság, 28. évfolyam, 106. szám, 1970. május 8., 12. o.

Népszabadság, 28. évfolyam, 108. szám, 1970. május 10., 24. o.

A szegedi rögbiklub hivatalos honlapja