A (nemzet) párt védelmében

 Eredetileg természeti katasztrófák elhárítására, veszélyes bűnözők elfogására és tömeg rendezvények biztosítására hozták létre 1956 decemberében, hivatalos nevén, a lengyel Népi Milícia Motorizált Utóvédjét (ZOMO - Zmotoryzowane Odwody Milicji Obywatelskiej). Hamarosan azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a ZOMO tényleges feladata az államhatalom bármilyen áron való védelme volt, amely cél érdekében minden eszköz megengedett.

Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események ráébresztették a keleti tömb országainak vezetőit, hogy szükségük van egy olyan, megbízható káderekből álló, különleges rendőrségi szervezet létrehozására, amely az első pillanattól kezdve hatékonyan veheti fel a küzdelmet a rendszer számára veszélyt jelentő belső megmozdulással szemben. Bár a szovjet segítséggel lezajló kommunista hatalomátvételt követően a legtöbb kelet-európai kommunista állam rendelkezett saját fél-katonai erőszakszervezettel, milíciával, 1956 hatására közülük sokan a meglévő struktúrák átalakítása, kibővítése mellett döntött.

forum_zomo.jpegZOMO csatárlánc az 1980-as évek első felében
Forrás: www.forum.milicja.waw.pl

Így jött létre 1956. december 24-én a lengyel Népi Milícia új különleges alakulata a ZOMO, amelynek hivatalos feladata „a lengyel nemzet védelme volt”. A Lengyel Népköztársaság Miniszteri Tanácsának Elnökének közvetlen irányítása alatt álló szervezet tényleges feladata azonban elsősorban a Lengyel Egyesült Munkáspárt hatalmának a védelme volt, a rohamrendőrként bevetett „Zomósok” pedig rövid időn belül brutalitásukról váltak ismertté.  

zomo_poskieradio.jpg Akcióban a ZOMO
Forrás: PAP/Andrzej Rybczyński

A ZOMO-ban való szolgálatra csak a megfelelő családi háttérrel rendelkező legalább 180 cm magas és 90 kg súlyú jelölt jelentkezhetett. A szervezet állományának a nagysága az 1980-as évek második felére elérte a 12 ezer főt. Felszereltségük az alap rendőrségi eszközöktől kezdve egészen a BTR-60 típusú páncélozott csapatszállítókig és gépkarabélyokig, géppisztolyokig terjedt.

Nowa Huta (Krakkó elsősorban munkások által lakott elővárosa) 1982.08.31: A békés tüntetés a civil ruhás rendőrök és a ZOMO egységeinek megjelenését követően erőszakos összecsapásokba torkollik
Forrás: Ismeretlen német filmhíradó részlet

Létrehozásától kezdve a lengyel kommunista vezetés előszeretettel vetette be a ZOMO egységeit mindennemű tüntetés és sztrájk erőszakos, gyakran brutális, olykor pedig halálos áldozatokkal járó szétverésére. A ZOMO alakulatai többek között részt vettek az 1968-as diák tüntetések erőszakos szétoszlatásában, majd a két évvel később – az élelmiszer árak drasztikus növelése miatt – Észak-Lengyelországban kitört sztrájk és tüntetés hullám kíméletlen leverésében. A ZOMO és a hadsereg több alkalommal is tüzet nyitott a tüntetőkre. Az 1970. decemberi események során összességében 41 ember vesztette életét, míg több mint 1100-an megsérültek.  

wujek_zomo.jpgA ZOMO 9 bányászt lőtt agyon a Wójek bánya „pacifikálása” során 1981. december 16-án
Forrás: PAP/CAF/Archiwum

A ZOMO főszerepet játszott a hadiállapot lengyelországi bevezetését követő időszakban is. Az ellenzéki Szolidaritás mozgalom által szervezett megmozdulásokra, tüntetésekre és sztrájkokra a ZOMO brutális fellépésével válaszolt az államhatalom. A sokszor érthetetlenül erőszakos tömegoszlatásnak számos halálos áldozata is volt. 1981-ben 9 bányász vesztette életét a Katowice melletti Wójek bányában azt követően, hogy a ZOMO egyik különleges bevetési egységének a tagjai tüzet nyitottak a sztrájkoló bányászokra.

A lengyelországi politikai átalakulás eredményeképpen 1989. szeptember 7-én hivatalosan feloszlatták a ZOMO egységeit. 

 

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is!